Luonnon omat superruoat – mitä ne ovat?

Viime vuosikymmenen aikana markkinoille on ilmestynyt yhä enemmän superruokina markkinoituja tuotteita. Näistä käytetään usein myös englanninkielistä termiä superfood. Superruoalla tarkoitetaan yleensä ruokia tai ruoka-aineita, joilla on poikkeuksellisen korkea ravinnetiheys, eli ne sisältävät runsaasti mm. mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja.

Superruoat ovat luonnonmukaisesti tuotettuja tai luonnosta kerättyjä ruokia, jotka sijoittuvat jonnekin tavallisen ruoan ja lääkinnällisten yrttien välille. On hyvä kuitenkin muistaa, että kyseessä on todellisuudessa puhtaasti markkinointitermi, jolloin myös superruoka on käytännössä markkinoijan määriteltävissä. Esimerkiksi EU:n alueella on kiellettyä markkinoida elintarvikkeita ”superruokina” ilman tarkkaa ja hyväksyttyä selostusta kyseisen ruoan vaikutuksista terveyteen.

Jos superruoat ovat sinulle vielä suhteellisen tuntematon käsite, ohesta löydät muutamia ruokia, joita markkinoidaan yleisesti superruokina.

Raakakaakao

Jopa 10 prosenttia kaakaon painosta on antioksidantteja, ja raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa. Raakakaakao sisältää mm. suuria pitoisuuksia magnesiumia, rautaa, kromia ja sinkkiä. Lisäksi se on erittäin hyvä kuitulähde, joka sisältää myös C-vitamiinia kuumentamattomassa muodossa.

Raakakaakaon sisältämistä antioksidanteista polyfenolit suojaavat kehoa sydäntaudeilta ja E-vitamiinit puolestaan ovat elintärkeitä verisuoniston ja immuunijärjestelmän toiminnalle. Kaakaon sisältämä magnesium on määrältään jopa suurempaa kuin magnesiumtableteissa. Magnesium vaikuttaa mm. aivon välittäjäaineiden toimintaan sekä solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn.

Lisäksi raakakaakao sisältää serotoniinia, joka vaikuttaa tunnetusti mielialaan. Serotoniinin puutos voi aiheuttaa masennusta, joten raakakaakao voi myös vaikuttaa positiivisesti mielialaan.

Goji-marjat

antioxidant-1789_960_720Myös susimarjoina tunnettuja goji-marjoja on käytetty pitkään lääkekasvina ja ravintona Aasiassa. Goji-marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka suojelevat elimistöä hapettumiselta. Lisäksi tämä superruoka sisältää myös runsaasti eri hivenaineita, aminohappoja sekä etenkin B-ryhmän vitamiineja. Marjan sisältämät 18 aminohappoa kattavat myös kaikki keholle välttämättömät kahdeksan aminohappoa.

Perinteisesti Aasiassa goji-marjoja on käytetty mm. maksan puhdistamiseen, kehon nesteyttämiseen, silmäsairauksien hoitoon, ehkäisemään tulehduksia ja parantamaan vastustuskykyä sekä pidentämään ikää.

Hunaja

Monen suomalaisenkin kodin kuivakaapista löytyvä hunaja lukeutuu myös superruokiin. Hunaja sisältää yhteensä yli 200 luonnon ravintoainetta, joihin kuuluvat mm. vitamiinit, aminohapot, entsyymit ja mineraalit. Hunaja on tavallista sokeria makeampaa, mutta samalla vähemmän kaloripitoista. Puolet hunajan sisältämästä sokerista on nopeasti imeytyvää rypälesokeria ja puolet hitaammin imeytyvää hedelmäsokeria. Näin myös verensokeri pysyy tasaisena kauempaan. Sairauksien hoidossa hunajaa käytetään hyvin yleisesti esimerkiksi yskän oireiden lievittämiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *