Suomalaiset superruoat

”Superfoodit” eli superruoat tuovat jo nimensäkin perusteella usein mielikuvan ulkomailta saatavista ruoista. Monet laajasti tunnetut superruoat, kuten goji-marjat, chia-siemenet ja kookos ovatkin todella peräisin Suomen ulkopuolelta. Superruoan määritelmä on jokseenkin väljä, mutta pääsääntöisesti niiden katsotaan olevan ravinnerikkaita ruokia, joilla on useita myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta oma piha tai lähimetsä voikin olla todellinen superruokalähde. Suomalaisia superruokia ovat erityisesti metsiemme yleisimmät marjat, mustikka ja puolukka, sekä karpalo, tyrni ja nokkonen.

Mustikka

blueberry-410655_960_720Runsaasti kuitua ja antioksidantteja sisältävät mustikat sopivat myös laihduttajan ruokavalioon, sillä ne ovat vähärasvaisia ja -energisiä. 100 grammassa mustikkaa on energiaa ainoastaan 184kJ (44 kcal), joten painonhallinnan kannaltakin niitä voi nauttia huoletta aterioiden yhteydessä.

Mustikat sisältävät runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Nämä estävät kolesterolin hapettumista ja kerääntymistä verisuonten seinämiin. Näin mustikat voivat mahdollisesti mm. hidastaa syöpäsolujen kasvua ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Mustikoiden tummansinisen värin taustalla ovat antosyaani-väriaineet, jotka ovat vesiliukoisia flavonoideja, joilla on monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen.

Puolukka

Puolukan terveysvaikutukset perustuvat suurilta osin sen sisältämiin polyfenoliyhdisteisiin (esim. lignaanit ja resveratroli) sekä runsaaseen määrään kivennäis- ja hivenaineita. Erityisen paljon puolukassa on mangaania, joka on elintärkeä ravintoaine kehon aineenvaihdunnan entsyymeille. Puolukan sisältämät polyfenoliyhdisteet mm. ehkäisevät tulehduksia ja ehkäisevät haitallisten aineiden kiinnittymistä limakalvoille.

Puolukka auttaa pitämään suoliston terveenä, jolloin myös vastustuskyky tauteja vastaan paranee. Esimerkiksi puolukkamehua onkin perinteisesti käytetty nuhan ja yskän hoidossa. Lisäksi puolukka sopii erinomaisesti laihduttajalle, sillä sen sisältämät antioksidantit auttavat painonhallinnassa.

Karpalo

C-vitamiinipitoista karpaloa on käytetty jo muinaiseen aikaan parantamaan monia eri sairauksia, kuten keripukkia. Nykyään karpaloa käytetään yleisesti naisten virtsatieinfektioiden hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi. Karpalon teho virtsatieinfektion hoidossa perustuu siihen, että se pienentää infektiota aiheuttavan bakteerin kykyä kiinnittyä soluihin ja aiheuttaa tulehdusoireita. Lisäksi karpalon sisältämät antioksidantit voivat mahdollisesti suojata myös kroonisilta sairauksilta ja syövältä.

Nokkonen

Suomessa nokkosta on käytetty aikoinaan myös ensisijaisena kuitulähteenä. Kuidun lisäksi nokkonen sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Ruoanlaitossa nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin: siitä voi valmistaa esimerkiksi keittoja, piirakoita tai leipää. Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää noin kolminkertaisen määrän rautaa, joten se on ainutlaatuinen raudan lähde esimerkiksi kasvisruokavaliota noudattavalle. Lisäksi nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia – jopa kolme kertaa suuremman määrän verrattuna appelsiiniin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *