Suomalaiset superruoat

Terveellinen smoothiekulho puupöydällä

Suomalaiset superruoat

”Superfoodit” eli superruoat tuovat jo nimensäkin perusteella usein mielikuvan ulkomailta saatavista ruoista. Monet laajasti tunnetut superruoat, kuten goji-marjat, chia-siemenet ja kookos ovatkin todella peräisin Suomen ulkopuolelta. Superruoan määritelmä on jokseenkin väljä, mutta pääsääntöisesti niiden katsotaan olevan ravinnerikkaita ruokia, joilla on useita myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Moni ei ehkä tule sitä ajatelleeksi, mutta oma piha tai lähimetsä voikin olla todellinen superruokalähde, eikä superruoista välttämättä tarvitse maksaa itseään kipeäksi tai lähteä hakemaan niitä maapallon toiselta puolelta. Suomalaisia superruokia ovat erityisesti metsiemme yleisimmät marjat, mustikka ja puolukka, sekä karpalo, tyrni, mustaherukka ja nokkonen. Viljoista taas superruokien listalle pääsee ruis ja kaura. Myös pinaatti, lehtikaali ja rypsiöljy kuuluvat superruokiin, joita saa myös Suomesta.

Superruokia syömällä takaat sen, että saat tarpeeksi ravintoaineita päivittäin. Näitä ruokia ei myöskään tarvitse syödä mielin määrin, vaan pienikin annos takaa jo päivittäisten vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeellisen saannin. Esimerkiksi vain yksi desilitra mustaherukoita riittää jo siihen, että saat päivittäisen C-vitamiinitarpeesi täyteen.

Superruokia suoraan metsästä

Suomalaiset ovat hyvin onnekkaita, sillä terveellisiä ja ravinnerikkaita ruokia löytyy lähes joka puolelta Suomea, eikä kauaksi tarvitse lähteä. Marjoja ja sieniä voi kerätä metsästä itse ja mikä parasta, täysin ilmaiseksi! Kannattaakin siis ehdottomasti perehtyä enemmän siihen, mitä kaikkea Suomella onkaan tarjottavana ja hyödyntää metsiemme tarjoamat ravinnonlähteet aina kun siihen on mahdollisuus. Kesällä poimittuja marjoista voi saada iloa koko vuodeksi, jos niitä kerää tarpeeksi pakkaseen. Toki tuoreet marjat sisältävät aina enemmän vitamiineja ja muita ravintoaineita, mutta pakastetut marjat ovat myös hyvä vaihtoehto silloin, kun tuoreita ei ole tarjolla.

Alta voit lukea lisää niistä muutamista superruuista, joita meiltä täältä Suomesta löytyy ja tutustua paremmin niiden antamiin hyötyihin ja terveysvaikutuksiin.

Mustikoita metsässä

Mustikka

Runsaasti kuitua ja antioksidantteja sisältävät mustikat sopivat myös laihduttajan ruokavalioon, sillä ne ovat vähärasvaisia ja -energisiä. 100 grammassa mustikkaa on energiaa ainoastaan 184kJ (44 kcal), joten painonhallinnan kannaltakin niitä voi nauttia huoletta aterioiden yhteydessä.

Mustikat sisältävät runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Nämä estävät kolesterolin hapettumista ja kerääntymistä verisuonten seinämiin. Näin mustikat voivat mahdollisesti mm. hidastaa syöpäsolujen kasvua ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Mustikoiden tummansinisen värin taustalla ovat antosyaani-väriaineet, jotka ovat vesiliukoisia flavonoideja, joilla on monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen.

Puolukka

Puolukan terveysvaikutukset perustuvat suurilta osin sen sisältämiin polyfenoliyhdisteisiin (esim. lignaanit ja resveratroli) sekä runsaaseen määrään kivennäis- ja hivenaineita. Erityisen paljon puolukassa on mangaania, joka on elintärkeä ravintoaine kehon aineenvaihdunnan entsyymeille. Puolukan sisältämät polyfenoliyhdisteet mm. ehkäisevät tulehduksia ja ehkäisevät haitallisten aineiden kiinnittymistä limakalvoille.

Puolukka auttaa pitämään suoliston terveenä, jolloin myös vastustuskyky tauteja vastaan paranee. Esimerkiksi puolukkamehua onkin perinteisesti käytetty nuhan ja yskän hoidossa. Lisäksi puolukka sopii erinomaisesti laihduttajalle, sillä sen sisältämät antioksidantit auttavat painonhallinnassa.

Karpalo

C-vitamiinipitoista karpaloa on käytetty jo muinaiseen aikaan parantamaan monia eri sairauksia, kuten keripukkia. Nykyään karpaloa käytetään yleisesti naisten virtsatieinfektioiden hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi. Karpalon teho virtsatieinfektion hoidossa perustuu siihen, että se pienentää infektiota aiheuttavan bakteerin kykyä kiinnittyä soluihin ja aiheuttaa tulehdusoireita. Lisäksi karpalon sisältämät antioksidantit voivat mahdollisesti suojata myös kroonisilta sairauksilta ja syövältä.

Nokkonen

Nokkonen

Suomessa nokkosta on käytetty aikoinaan myös ensisijaisena kuitulähteenä. Kuidun lisäksi nokkonen sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Ruoanlaitossa nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin: siitä voi valmistaa esimerkiksi keittoja, piirakoita tai leipää. Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää noin kolminkertaisen määrän rautaa, joten se on ainutlaatuinen raudan lähde esimerkiksi kasvisruokavaliota noudattavalle. Lisäksi nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia – jopa kolme kertaa suuremman määrän verrattuna appelsiiniin!

Tyrni

Tyrnin marjat ovat erittäin terveellisiä ja pitävät sisällään kaikkia muita vitamiineja lukuun ottamatta D-vitamiinia. Tyrnin marjassa erityisesti C-vitamiinipitoisuus on korkea, jopa 360 mg/100 g marjan syötävää osaa. Lisäksi tyrnissä on runsaasti flavonoideja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Mustaherukka

Mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia ja on ravintoarvoltaan yksi parhaista marjoistamme. Mustaherukan kuitupitoisuus on korkea muihin marjoihin verrattuna. Terveellisiä antioksidantteja sisältävä mustaherukka on marjojen ja hedelmien ravintotihein terveyspommi ja se voittaa jopa mustikan, jota usein luullaan Suomen terveellisimmäksi marjaksi. Kun C-vitamiinin suositeltu ravintoainetiheys ruoissa on 8 mg / MJ, ylittää mustaherukka tämän suosituksen jopa 6073 prosentilla. Syömällä noin desilitran mustaherukkaa voit täyttää päivittäisen C-vitamiinitarpeesi. Mustaherukka on myös hiukan mustikkaa parempi E-vitamiinin lähde.

Ruispelto

Ruis

Ruis sisältää runsaasti terveellistä ravintokuitua. Ruista pidetään suomalaisten tärkeimpänä kuidun, raudan ja B-ryhmän vitamiinien lähteenä ja osa pitää sitä myös laihduttajien ruokana. Ruis sisältää bentsoaksinoideja, jotka ehkäisevät tulehdusta ja hillitsevät bakteerien kasvua, eli edistävät elimistön vastustuskykyä. Bentsoaksinoideilla on myös esimerkiksi veritulppariskin alentavia vaikutuksia. Ruisleivän sisältämät ravintokuidut sekä täyttävät että antavat kylläisyyttä, mistä syystä ruisleivästä onkin tullut suomalaisten suosikki aamupala.

Ruisleivässä on runsaasti myös kasviproteiinin ja kivennäisaineiden sulamista tehostavaa fytaasientsyymiä, jonka ansiosta elimistö pystyy hyödyntämään rukiin terveelliset ainesosat hyödykseen.

Kaura

Kaura on myös toinen superruokiin kuuluvista viljoista ja se on myös armollisempi vatsalle ruisleipään verrattuna. Kaura sisältää vesiliukoista beetaglukaanikuitua, joka säätelee veren glukoosi- ja insuliinitasoa ja on myös hyväksi sydämelle. Lisäksi kaurassa on monia kivennäisaineita, flavonoideja sekä B-, A- ja E-vitamiinia. Kaura sisältää tasapainoisessa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa ja täydentää hyvin myös kasvissyöjän ruokavaliota.

Rypsiöljy

Rypsiöljy sisältää runsaasti kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia. Rypsiöljyn sisältämä alfalinoleenihappo edistää veren kolesteroliarvojen pysymistä normaalina ja sillä sanotaan myös olevan terveysvaikutuksia. Rypsiöljyn on sanottu ehkäisevän esimerkiksi dementiaa, diabeteksesta ja jopa aivoinfarktia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *